Een auto van de zaak of privé?

Als je ergens fulltime werkt kan je vaak een auto van de zaak rijden, maar dat is nooit verplicht. De vraag is: heeft het voordelen om een auto van de zaak te rijden of kan je dat beter niet doen? Dat hangt natuurlijk ook af van jouw situatie, hieronder de dingen die jouw keuze kunnen beïnvloeden.

Hoe wil je een auto privé rijden? 

Als je al een auto hebt of er in een keer eentje kan kopen is dat vaak voordelig. Je kan namelijk per zakelijk gereden kilometer 19 cent declareren aan de zaak. Als je dit vergelijkt met brandstofprijzen en verbruik per kilometer is dit bijna altijd meer. Als je zuinig rijdt en veel kilometers maakt kan dit dus een post met opbrengsten zijn. De vraag is dan alleen of je de afschrijving van de auto meerekent. Als je de auto toch wel zou hebben of al had, is dat niet nodig. Als je de auto alleen koopt om mee naar je werk te rijden komen de afschrijvingskosten er wél bij en kom je waarschijnlijk hoger uit dan 19 cent per kilometer. 

Maandelijkse lasten of eenmalig bedrag?

Ook je opgebouwde vermogen speelt een grote rol bij de keuze. Heb je weinig spaargeld? Dan is leasen bijna altijd een goede keuze, en zakelijk leasen is in bijna alle gevallen goedkoper dan privé leasen. Maar heb jij nog erg veel geld liggen? Dan is een auto misschien wel een goede investering. Je kan er dus, zoals gezegd, 19 cent per kilometer mee verdienen, wat na aftrek van brandstofkosten ongeveer 5 cent winst per kilometer zou kunnen maken (als je lange stukken moet rijden en daardoor zuinig kan rijden). Bovendien is de auto dan echt van jou en heb je nooit problemen met bijtelling en privé kilometers maken. Je mag namelijk maar 500 kilometers privé rijden met een auto van de zaak, anders betaal je een bijtelling van 22% van de cataloguswaarde van de auto.