Franchising is een populaire vorm van ondernemen. Het is een relatief eenvoudige manier om voor jezelf te beginnen en de risico’s zijn minder groot dan wanneer je iets compleet nieuws op moet zetten. Maar waarom zou je nou juist wel of niet voor franchising moeten kiezen? Je leest het hier!
Zelfstandig met verplichtingen
Als franchiser ben je zelfstandig ondernemer maar mag je de merknaam van de franchisegever gebruiken. Hier zijn contractueel allerlei regels voor opgesteld, je betaalt om de handelsnaam van de franchisegever te mogen gebruiken. Het voordeel voor jou als ondernemer is dat het gaat om een gevestigde naam, dat zorgt ervoor dat klanten je formule al kennen. Daarnaast regelt de franchisegever over het algemeen de zaken zoals marketing, reclame, prijsbeleid en de inrichting van je winkel, restaurant en bijvoorbeeld website.
Voordelen van franchising
Naast eerder genoemde voordelen brengt de keten wiens naam je gebruikt al klanten met zich mee, doordat de naam al bekend is. Producten en/of diensten die je aan wil bieden zijn al getest en je kunt dus meteen een totaalpakket aanbieden, je hoeft zelf niet aan de slag met productinnovatie en dergelijke. Daarnaast ben je zelf verantwoordelijk voor je bedrijf, je betaalt je eigen salaris en eventuele winst is dus niet voor de franchisegever, maar voor jou als ondernemer, dit is een groot voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld filiaalhouder zijn. De energie die je bespaard doordat de naamsbekendheid er al is en je daar niet mee aan de slag hoeft, kun je steken in het eigen maken van de formule. Het is belangrijk dat je ondanks de naamsbekendheid wel werkt aan het imago van je eigen onderneming, want als het imago van jouw onderneming slecht is, heb je niks aan de naamsbekendheid van de bedrijfsnaam.
Nadelen van franchising
De reden dat er toch veel mensen kiezen om een eigen bedrijf op te zetten, is voornamelijk omdat je als franchisenemer gebonden bent aan regels. De franchisegever bepaald zoals gezegd veel, de marketingactiviteiten, winkelinrichting etc. Als ondernemer heb je niet altijd zin in bemoeienis en daarom zijn er veel mensen die er voor kiezen om helemaal zelfstandig te zijn. Een ander nadeel aan franchising is dat je alsnog zelf je pensioen, arbeidsongeschiktheid en andere verzekeringen moet regelen. Uiteraard moet dat als zelfstandige altijd, maar ten opzichte van bijvoorbeeld een filiaalhouder, wordt je hierin wel benadeeld. Voor de franchisegever is dit weer een voordeel, zij hebben minder personeelskosten. Je bent als franchisenemer afhankelijk van het moederbedrijf, dit heeft voordelen, maar wanneer het moederbedrijf slecht in de publiciteit komt, heeft dit ook impact op jouw onderneming, ook al heb jij er misschien niks mee te maken. Franchisecontracten zijn daarnaast meestal voor langere termijn, ten minste vijf jaar, het is dus een langetermijn investering, denk hier goed over na voordat je je handtekening zet. Weeg voor jezelf de voor- en nadelen tegen elkaar af en maak dan je besluit of je volledig zelfstandig wil worden of liever als franchiser aan de slag gaat!