Zzpernodig-Brainstormen

Brainstormen: zo pak je het effectief aan

Het is veel gebruikte tool om op een bepaald inzicht te komen. Niet alleen in het onderwijs, maar ook op de werkvloer. Bij het bedenken van nieuwe inzichten begint het vaak bij een groot vel papier. Hier zet je in het midden het onderwerp of een vraag, waarna je alles opschrijft wat in je opkomt. Het brainstormen kan alleen, maar ook in groepen van 2, 3 of meer. Maar wat is de meest effectieve manier? In dit artikel geven we je een aantal tips om te zorgen dat een brainstorm het gewenste effect geeft.

Wat is het doel?

Misschien klinkt het heel suf, maar het is zeker belangrijk. Waarom wil je brainstormen en wat wil je ermee bereiken? Hoe duidelijker het doel, hoe beter de resultaten. Ook kaders zijn hierbij handig, al is het maar om te weten waar je vanaf kunt wijken. Vaak zijn deze dingen nog te onduidelijk, waardoor ideeën ook niet concreet worden. Als duidelijk is wat het probleem precies is dat je wil oplossen, is het ook mogelijk om zoveel mogelijk oplossingen te bedenken.

Beginnen in stilte

Brainstormen werkt het meest effectief als het in stilte gebeurt. Door iedereen voor zichzelf te laten nadenken over nieuwe ideeën zorg je ervoor dat iedereen ook daadwerkelijk betrokken is en na gaat denken. Daarnaast zorgt dit ervoor dat iedereen echt een eigen richting op kan denken. Daardoor is er geen sprake van groepsdenken, waarbij de hele groep een bepaalde richting op denkt in plaats van verschillende perspectieven te onderzoeken.

Iedereen aan het woord

Bij het delen van de uitkomsten is het belangrijk om dit systematisch te doen. Door iedereen de beurt te geven om ideeën te vertellen zorg je ervoor dat er niet een of meerdere personen zijn die hun mening doordrukken. Iedereen krijgt de kans en vervolgens wordt hier gezamenlijk over verder gesproken.

Bouw op wat er al is

Als iedereen de ideeën heeft uitgesproken en deze opgeschreven zijn is het goed om nog een ronde te organiseren. Hierin worden de gevonden inzichten aangevuld en verbetert. Een nieuw idee is zelden direct een voltreffer. Juist door samen verder te gaan op wat er al gezegd en bedacht is verbeter je ideeën. Soms kom je zo tot hele nieuwe inzichten met elkaar.

Neem pauze

Ideeën bedenken en delen kost veel energie en denkkracht. Geen wonder dat je na een brainstorm soms letterlijk uitgeput bent. Door pauzes te nemen zorg je dat je weer even bij kunt komen en volgens onderzoek zorgt dit voor meer en betere ideeën. Probeer in zo’n pauze dan ook vooral iets anders te doen, zodat je daarna weer met frisse gedachten verder kunt gaan.